Kaz

Sakarca Kazı (Anser albifrons) Vücut uzunluğu 65-78 cm.dir, grimsi renktedirler, ülkemizde görülen boz kazdan daha küçüktürler, gaga dibinden alına kadar uzanan beyaz bir bölge ve karın altında gözlenen koyu çizgiler mevcuttur, ayakları turuncu ve gagaları pembe renktedir, gençlerin alınlarında beyaz leke yoktur, sakarca kazların boyunları boz kazdan daha kısadır ve üst uçma tüyleri boz kazdan daha koyu renktedir, boz kazlardan daha hızlı kanat çırparlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Küçük Tarla Kazı (Anser brachyrhnchus) Çok nadir olarak ülkemizde gözlenir, vücut büyüklüğü 60-75 cm.dir, fasulye kazından daha küçüktür, diğer kazlar gibi genelde gri renk hakim olan küçük tarla kazının boynu koyu renkte ve kısadır, karın altı boz renkte olup, ayaklar kısa ve pembedir, gagası koyu renkte olup, ucuna doğru pembe bir bant bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fasulye Kazı (Anser fabalis) Çok nadir olarak kış konuğudur, daha çok kuzey ve batı anadoluda gözlenir, vücut uzunluğu 66-88 cm.dir, grimsi rengin hakim olduğu fasulye kazının uçarken boynu koyu renkte gözlenir, ayak turuncu renktedir, gaga siyah ve ucuna doğru turuncu bant gözlenir, uçarken üst kanat tüyleri koyu gri olarak görülür.

 

 

 

 

 

 

 

 

Boz Kaz (Anser anser) Ülkemizde gözlenen kazların en büyüğüdür, vücut uzunluğu 75-90 cm.dir, gagası ve ayakları pembe renklidir, uçarken karın altı pürüzsüz boz renklidir, sakarca kazında enine çizgiler barizdir, gaga dibinde sakarca kazında olduğu gibi beyaz bölge yoktur, uçarken kanat örtü tüyleri açık grimsi, uçma tüyleri koyu renkli gözükür, sakarca kazında alttan kanat örtü ve uçma tüyleride koyu renkte gözükür. Yurdumuzda kışın sürüler halinde, daha çok ortaanadoluda ki göllerde gözlenmektedir, ülkemizde kışın tüm sulak alanlarda yaygın olarak gözlenmektedir, özellikle başta Tuz gölü havzası ve civar göller olmak üzere, Van gölü havzası, Çukurova ve Göksu deltaları ile Trakya’da yaygındır. Tek eşlidirler,5-6 yumurta bırakırlar, kuluçka süreleri 27-28 gün sürer, yavruları yaklaşık 45 gün sonra uçmaya başlarlar, ekili alanlarda, bitkiler, tane ve tohumlarla beslenmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Kamil ÜÇBAŞ Avcının Temel Eğitim Kitabı Ankara-1999