Karaca (Capreolus capreolus)

Alt tabakası zengin yapraklı koru ormanlarını, ibreli-yapraklı karışık ormanları ve baltalıkları sever, tarım alanlarının ormanla iç içe olduğu yerleri, bol miktarda çayırlık ve ağaçlıkların bulunduğu yapraklı korulukları ve korulu baltalıkları tercih eder. Gece ve gündüz yayılır, genellikle akşam ve sabah saatlerinde, bazen öğleden sonraları ve aydınlık gece yarısından sonra otlar, atlayarak ve sıçrayarak hareket eder, sadece otlarken yürür, yerine bağlı bir hayvandır, çevresinden ayrılmaz, sonbahardan ilkbahara kadar yaşlı bir dişinin güttüğü irili ufaklı guruplar, kışın ise gurupların birleşmesiyle küçük sürüleri teşkil ederler, yaşlı erkekler ilkbaharda genellikle tek gezerler, haziranda çiftleşirler, gebelik süresi 11 aydır, genellikle ikiz doğururlar, yavrular doğduklarında ve ilk altı haftada iri beyaz beneklidirler, taze sürgün, tomurcuk, yaprak ve ot yiyerek beslenirler, üzümsü meyveler, kestane, meşe palamudu, yabani armut, erik gibi meyveler, yosunlar, mantarlar diğer gıdalarını teşkil eder, 15 yıla kadar yaşarlar. Yurdumuzdaki geniş yayılış alanına rağmen sayıca çok azalmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kaynak: Kamil ÜÇBAŞ Avcının Temel Eğitim Kitabı Ankara-1999